DENİZ PATLICANI AVI 2 YIL YASAKLANSIN

İZTO Başkanı Özgener, “Denizlerimize zarar vermeye kimsenin hakkı yok”

İzmir Ticaret Odası, kaçak balık avcılığına karşı alınması gereken tedbirler hakkında toplantı yaptı. İZTO Başkanı Özgener, ruhsatsız avlananlara daha ağır cezalar uygulanması gerektiğini söyledi.

İZTO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şahin Çakan da, deniz ekosistemini büyük ölçüde tehdit eden deniz patlıcanı avcılığının en az 2 yıl süreyle yasaklanması gerektiğini belirtti.

 +++++++++++++++

Ege Denizi’ni büyük ölçüde tehdit eden kaçak avlanma konusu İzmir Ticaret Odası’nda (İZTO) düzenlenen istişare toplantısında ele alındı. İzmir, Aydın ve Muğla bölgelerinden balıkçı kooperafileri ile konuyla ilgili kurumların il müdürlerinin katıldığı toplantıda, kaçak avcılığa yönelik çözüm önerileri tartışıldı.

Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında kaçak avcılıkla ilgili bir çalıştay düzenlediklerini ve bu konuya büyük önem verdiklerini ifade eden İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “Balık ve su ürünlerinde, ekosisteme zarar verecek şekilde avlanmaya kimsenin hakkı yok. Doğanın sunduğu bu hazinenin gelecek nesillere aktarılması için bilimsel metotlarla ve kanunlara uygun avcılık yapılması gerekiyor” dedi.

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Musa Bakan, Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanı Kıdemli Albay Mete Çağlar, İZTO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şahin Çakan, Sür- Koop Su Ürünleri Kooperatifi Genel Başkanı Ramazan Özkaya ve  Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahdet Ünal gerçekleştirdi. Toplantıda kaçak avlanan balıkçılar için cezaların arttırılmasını istendi.

İZTO’’DAN  “2 YIL NADAS” ÖNERİSİ

Balıkçılık ruhsatına tabi olmayan çok sayıda özel tekne ile denizlerde yoğun bir şekilde kaçak avcılık yapıldığına dikkat çeken İZTO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şahin Çakan, deniz ekosistemini büyük ölçüde tehdit eden deniz patlıcanı avcılığının en az 2 yıl süreyle yasaklanması gerektiğini söyledi.

***

YASAL DÜZENLEME MÜJDESİ

Yasaları ihlal eden bazı şahısların, “özel tekne” olarak kaydettirdikleri tekneleriyle hiçbir ruhsat ve denetime tabi olmadan kaçak avcılık yaptığına dikkat çeken Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanı Kıdemli Albay Mete Çağlar ise, önümüzdeki günlerde çıkması beklenen torba yasa ile kaçak avcılığın büyük ölçüde önüne geçileceğini söyledi.

BAKANLIĞA İLETECEĞİZ

Kaçak avcılık yapanlara ilişkin geçtiğimiz yıl 479 bin lira ceza kesildiğini ifade eden İzmir İl Tarım Orman Müdürü Musa Bakan kaçak avcılık konusundaki mücadeleden hiçbir zaman geri adım atmayacaklarını ifade etti. Bakan, “Kaçak avcılık yapan kesimlere yönelik yoğun denetimler yapıyoruz. Zaman zaman arkadaşlarımız çalışma noktasında tehdit ve diğer konularla karşı karşıya kalıyor. Ama biz görevimizi yerine getirmekten bir milim geri adım atmadık, atmayacağız da” dedi.

KÜÇÜK BALIKÇILARI KORUYALIM

Su Ürünleri Kooperatifi Merkez Birliği Genel Başkanı Ramazan Özkaya ise, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de küçük balıkçılığın korunması gerektiğini söyledi. Çünkü artık denizlerimizde balıkçılık bitti. Teknoloji ne kadar artarsa artsın, eski balık bereketine ulaşamıyoruz.  Kaçak avcılıkla ilgili acilen yeni bir yasa çıkmasını bekliyoruz” dedi.

DENİZ PATLICANI YASAĞI GETİRİLSİN

Kaçak avcılığın sadece Türkiye değil, dünyadaki pek çok ülkenin ortak sorunu olduğunu dile getiren Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Vahdet Ünal da kalıcı çözüm bulunana kadar deniz patlıcanı avcılığının yasaklanmasını istedi. Prof. Dr. Ünal, “ 10 yıl evvel deniz patlıcanı avlamak zaten yasaktı. Şimdi de denizlerimizi korumak için bu yasak geri getirilebilir” dedi.

ÇÖZÜM İSTEDİLER

Toplantıya katılan balıkçılar ise, bu zamana kadar yasal çerçevede balık avcılığı yaptıklarını, ancak kaçak avcıların işlerini ciddi boyutlarda tehdit eder hale geldiğini belirterek cezai yaptırımların arttırılmasını ve bu konuda acilen yasal düzenleme yapılmasını talep ettiler.

***

On beş yıl öncesine kadar değeri bilinmiyordu

EGE’DEKİ HAZİNE

DENİZ PATLICANI

Kilosu 150 dolara çıktı. Uzakdoğu ülkeleri, özellikle Çin en büyük alıcı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın izin verdiği sahalarda dalgıçların topladığı deniz patlıcanı, özellikle Çin mutfağında tercih ediliyor.  TÜİK verilerine göre 2014’te yalnızca 553 bin dolar olan deniz patlıcanı ihracatı, 2015 yılında 4 milyon 43 bin dolara, 2016’nın 11 ayında ise 6 milyon 613 bin dolara yükseldi.

Çin tıbbında ve kozmetik sanayinde sıklıkla kullanılan deniz patlıcanı aynı zamanda pişirilerek gıda olarak da kullanılmaktadır. Protein oranı çok yüksek olduğu bilinen deniz patlıcanları, kurutularak yenmekte veya çorba olarak da tüketilmektedir.

Popülasyonunun devamını sağlamak adına Tarım Bakanlığı tarafından belli bölgeler 4 yıllığına nadasa bırakılır, belli bölgelerde de avcılığına izin verilir. Avlanması kasım ayında başlar, haziran ayında sona erer.

İzmir ve Balıkesir kıyılarında 200’e yakın dalgıç, geçimlerini deniz patlıcanı toplayarak sağlamakta. Ancak popülasyonunun devamını sağlamak için Tarım Bakanlığı tarafından belli bölgeler dört yıllığına nadasa bırakmakta, belli bölgelerde ise avcılığına izin vermektedir.

Kacak olarak deniz patlıcanı toplayanlara yakalanmaları  halinde 1113 TL’lik para cezası verilir. Tekrarı halinde cezalar ikiye katlanmaktadır.

DENİZ PATLICANININ ÖNEMİ

Ortalama on metreye kadar derinliklerde yaşayan, görüntüsüyle insanları irrite eden Deniz Patlıcanı deniz ekolojisi için oldukça önemlidir.

Yapılan araştırmalara göre, bir tek deniz patlıcanı günde ortalama olarak 350 kilo deniz kumunu  ağır metallerden arındırmaktadır. Ve bu özelliği nedeniyle bir adı da Deniz Süpürgesi’dir.

Deniz patlıcanı aynı zamanda, özellikle Ege bölgesi insanlarının vazgeçilmezi  olan Çipura balığının yemidir. Deniz patlıcanı olmazsa, koylarımızda, körfezlerimizde balık da olmaz…